Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

"ENCARDIA" - ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ!

Στις 4 και 5 Οκτωβρίου,
ένα Μουσικό Αφιέρωμα στους Έλληνες της Κάτω Ιταλίας που ακόμα μιλούν τα Γκρεκάνικα*, ένα αρχαιοελληνικό γλωσσικό ιδίωμα με προσμίξεις ιταλικών λέξεων, από τις περιοχές της Γκρετσία Σαλεντίνα και της Καλαβρίας, στη Νότια Ιταλία.

*Η Γκρεκάνικη γλώσσα έχει τις ρίζες της στους έλληνες που από την αρχαϊκή εποχή (8ο αι. π.Χ.) μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο συνέχιζαν να εγκαθίστανται στην περιοχή αυτή, της Κάτω Ιταλίας

Ένα γεμάτο διήμερο, που περιλαμβάνει:
Στις 4/10/12
Σεμινάρια στο χορό της Ταραντέλας Πίτσικα, που έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα
Μaster class στην κιθάρα από τον Μιχάλη Κονταξάκη, έναν από τους καλύτερους και βραβευμένους κιθαριστές στην Ελλάδα και μέλος των Encardia
Προβολή της ταινίας - ντοκιμαντέρ "Η Πέτρα που Χορεύει", σε σκηνοθεσία Άγγελου Κοβότσου, που πήρε το 1ο βραβείο κοινού στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Το φιλμ ακολουθεί το μουσικό συγκρότημα Encardia από την Ελλάδα που ταξιδεύει στη Νότια Ιταλία, μελετά και μαζεύει υλικό από την γκρίκο ποίηση και μουσική και επιστρέφει φέρνοντας αυτό το υλικό στο κοινό της. Μια μουσική ξενάγηση στον πολιτισμό της Κάτω Ιταλίας. Μία γνωριμία με τους Γκρεκάνους ... που ακόμα περηφανεύονται που είναι Έλληνες!
Σύντομα θα ανακοινωθούν περισσότερα για τις εγγραφές!

Στις 5/10/12
Συναυλία με τους Encardia (μουσική & χορός Ταραντέλα) στο ΡΟΔΟΝ


Λίγα λόγια για τους Encardia
Οι encardia  είναι ένα ελληνικό συγκρότημα που εμπνέεται, δημιουργεί και παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια μέσα απο την πλούσια μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας. Ιδρύθηκαν το 2004 και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν τετρακόσιες ζωντανές εμφανίσεις σ’ όλη την Ελλάδα, Ιταλία, Νότια Γαλλία, Γερμανία, Αλγερία, Ελβετία και Κύπρο. Έχουν εκδόσει πέντε δίσκους που απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές, ενώ ιδιαίτερα έχει σχολιαστεί η μοναδική σχέση που έχουν με το κοινό όταν βρίσκονται στη σκηνή. Έχουν συνεργαστεί και δισκογραφικά αλλά και σε ζωντανές εμφανίσεις με τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της κατωιταλικής μουσικής (G. Avantaggiato, R. Licci, Cinzia Villani, E.Castagna, Daniele Durante, τα συγκροτήματα ghetonia, mala lingua, mala agapi, Canzoniere Grecanico Salentino, Asteria, Uccio Aloisi gruppu κ.α.) και με Έλληνες καλλιτέχνες όπως ο Αργύρης Μπακιρτζής, Νίκος Πορτοκάλογλου, Φοίβος Δεληβοριάς, Claudia Delmer, Κώστας Θωμαΐδης, Βασίλης Λέκκας, Χρ.Τσιαμούλης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Nίκος Ξυδάκης, Καίτη Κουλλιά, Γ. Βούκανος, Ν. Πλατύραχος, συμφωνική ορχήστρα του δήμου Αθηναίων, ομάδα θεάτρου κούκλας «κιβωτός μύθων», ο ηθοποιός Hλίας Λογοθέτης, θεατρική ομάδα «Ία», κ.α. Tόν Αύγουστο του 2008 παρουσιάστηκαν μαζί με το Βετεράνο Giovanni Avantaggiato στο κορυφαίο και μοναδικό στo είδος του φεστιβάλ “la notte della taranta” στην Ιταλία, παρουσία 120.000 θεατών!

Συστηματικά από την ίδρυσή του συγκροτήματος (εδώ και 8 περίπου χρόνια) τα μέλη του, ταξιδεύουν στην Νότια Ιταλία, ερευνώντας και αναδεικνύοντας  βασικά στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού που αναπτύχθηκε εκεί : Τα «γκρίκο», τη μουσική και το χορό Ταραντέλα πίτσικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...