Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, Ανοικτές Πόρτες στη Ρόδο

Είναι Σεπτέμβριος και αυτό σημαίνει ότι είναι ώρα για τις “Ανοικτές Πόρτες” και για να είμαστε ακριβείς: το τελευταίο σαββατοκύριακο, 29 και 30 του μήνα. Έχουμε για σας ένα πλήρες και ποικίλο πρόγραμμα και πολλά που μπορείτε να κάνετε και να δείτε. Η μεγάλη έκπληξη αυτής της χρονιάς είναι το περίφημο αλλά καλά κρυμμένο “Σπίτι του Τζεμ” στην οδό Ιπποτών. Ένα κτήριο που όσοι ενδιαφέρονται για την τέχνη και την ιστορία της πόλης μας πρέπει οπωσδήποτε να δουν. Μην το χάσετε!
Οι Ανοικτές Πόρτες αποτελούν τμήμα των
Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ), οι οποίες διοργανώνονται ταυτόχρονα σε περισσότερες από 50 ευρωπαϊκές χώρες με το σύνθημα: Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά. Η Ρόδος είναι η μόνη πόλη στην Ελλάδα που τιμά το αυθεντικό νόημα των ΕΗΠΚ: το άνοιγμα για μια τουλάχιστον ημέρα ιστορικών κτηρίων που συνήθως είναι κλειστά για το ευρύ κοινό. Η είσοδος σ' όλα κτήρια είναι ελεύθερη και εθελοντές θα σας παρέχουν πληροφορίες για την ιστορία και την αρχιτεκτονική τους.
Οι Ανοικτές Πόρτες ξεκίνησαν το 2010 και από τότε εξελίχθηκαν σ’ ένα από τα πιο δημοφιλή πολιτιστικά γεγονότα στη Ρόδο. Είναι μια πρωτοβουλία της RICHeS – Rhodes International Culture & Heritage Society – και πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι Ανοικτές Πόρτες διοργανώνονται με την υποστήριξη της 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου, της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και πολλών άλλων χορηγών και εθελοντών που δείχνουν έτσι έμπρακτα την αφοσίωση τους στη Ρόδο και στην κοινωνία μας.

Πρόγραμμα 2012
Σάββατο 29/09: «Ανακαλύψτε τα ίχνη του πολιτισμού» Κουίζ: Περπάτησε και ανακάλυψε την αρχιτεκτονική κληρονομιά της ιταλικής περιόδου. Οι διαγωνιζόμενοι απαντούν σε ερωτήσεις και με οδηγό τις απαντήσεις τους ακολουθούν μια διαδρομή επισκεπτόμενοι τα διάφορα ιταλικά κτήρια της περιοχής. Τρεις νικητές θα κερδίσουν βραβεία. Ο περίπατος γίνεται ατομικά και μπορεί ο καθένας να τον ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ 14:00 και 16:00. Εγγραφές και παραλαβή των ερωτήσεων από την πρώην ψαραγορά στη Νέα Αγορά, Μανδράκι. Τελευταία συμμετοχή έως τις 16:00. Κατάθεση απαντήσεων έως τις 18:00. Κυριακή 30/09 Ανοικτές Πόρτες στα παρακάτω κτήρια:

1. Γραφείο Πληροφοριών Δήμου Ρόδου, πρώην εργαστήριο ICARO
2. Σπίτι του Τζεμ
3. Αγ. Μάρκος
4. Κήπος Ιδρύματος Montalembert
5. Αρχοντικό Τουρκοκρατίας
6. Αγ. Γεώργιος (Χουρμαλί)
7. Προμαχώνας Ωβέρνης / Αγ. Γεωργίου
8. Αγ. Παρασκευή
9. “Αγ. Μαρίνα”

Διαγωνισμός φωτογραφίας
Παιδιά και νέοι ηλικίας 10-18 ετών έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό φωτογραφίας των Ανοικτών Πορτών. Μια επιτροπή επαγγελματιών φωτογράφων αποτελούμενη από τους Νίκο Κασσέρη, Νίκη Σπάρταλη και Νικόλα Πράκα θα επιλέξουν τις είκοσι καλύτερες φωτογραφίες οι οποίες θα εκτεθούν σε δημόσια έκθεση το Νοέμβριο.
Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.rhodesriches.org
Το διοικητικό συμβούλιο και οι εθελοντές της RICHeS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...