Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Έκθεση του Χρήστου Κάλφα στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών


Την Τρίτη 5 Απριλίου 2011 στις 8.00 μ.μ. εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής

«L'adoption des orphelins de Médée»

του Χρήστου Κάλφα


Μέσα απο τη νέα του δουλειά ο Χρήστος Κάλφας επανέρχεται στη θεματογραφία των Μύθων υπό ένα σύγχρονο βλέμμα. Ανέκαθεν τα μυθολογικά θέματα απασχολούσαν τον Κάλφα και διαμορφώναν την καλλιτεχνική του συνείδηση. Με αυτή του τη δουλειά μας δίνει την ευκαιρία να παρατηρήσουμε το πως ένας διεθνοποιημένος ζωγράφος, ζώντας στη Γαλλία εξετάζει μύθους και σύγχρονα ελληνικά προβλήματα σαν να είναι στην Ελλάδα..

Ο Κάλφας παραμένει ζωγράφος της εικόνας και του λόγου και η θεματολογία των έργων του είναι εμπνευσμένη απο αρχαίους και σύγχρονους μύθους, φιλοσοφικά κείμενα, αρχαία κείμενα, ποίηση και λογοτεχνία. Τα έργα του τα πραγματεύεται με λεπτότητα φινέτσα και ιδιαίτερες χρωματικές ποιότητες ενώ η εικονογράφηση των μύθων είναι εγκεφαλική και αφηγηματική ενεργοποιώντας το διάλογο της τέχνης με τη ζωή. Όμως σκοπός του δεν είναι μόνο η αισθητική δημιουργία αλλά μέσα απο συμβολικές και αλληγορικές εικόνες να αφηγηθεί ένα επεισόδιο με φιλοσοφικό υπόβαθρο. Η ικανότητά του έγκειται στο ότι στα έργα του υπάρχουν μόνο τα απαραίτητα κωδικοποιημένα μυνήματα τα οποία υπαινίσονται πολλά άλλα βαθύτερα νοήματα τα οποία κανείς θέλει το χρόνο του για να τα μελετήσει. Δε θέλει να αποδώσει στις ιστορίες που εικονογραφεί ένα κλισέ και οριστικό νόημα αλλά αφήνει το θεατή να πλάσει τη δική του ιστορία. Κένταυροι έρωτες και άλλα μυθολογικά πρόσωπα έρχονται να μας προκαλέσουν να μας αφυπνίσουν υπενθυμίζοντάς μας ότι με τους μύθους λέμε κάποιες αλήθειες και ίσως και να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε περισσότερο τον πραγματικό κόσμο.
Ο Κάλφας μέσα απο τα έργα του είναι σαν να μας λέει: «σας αποκαλύπτω αρκετά αλλά οχι το ολόκληρο... και έτσι αφήνει να πλανιέται μια ικασία...


Διάρκεια έκθεσης: 5 έως 30 Απριλίου 2011

Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
Γλύκωνος 4, Δεξαμενή, 106 75 Αθήνα
Τηλ.: 210 72 13 938 - Fax: 210 72 58 216, κιν: 6977 88 82 59
www.athensartgallery.gr
press@athensartgallery.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...