Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Κατασκευάστε δικό σας χαρταετό

Το PaintBox magazine ετοίμασε και περουσιάζει στο τεύχος Μαρτίου μία πλήρη περιγραφή με σχεδιαγράμματα για να κατασκευάσετε το δικό σας χαρταετό για τη Καθαρά Δευτέρα.

Όταν ο αετός έκανε την εμφάνισή του στην Ελλάδα
Πολύ κοντά  χρονικά στην κατασκευή των πρώτων αετών, η τεχνική δημιουργίας τους πέρασε από την Ελλάδα. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο αρχιμηχανικός Αρχύτας του Τάραντος (4ος αι. π.Χ.) χρησιμοποίησε στην αεροδυναμική του τον αετό. Επίσης σώζεται ελληνικό αγγείο της κλασσικής εποχής που απεικονίζει μια κόρη που κρατά στα χέρια της μια μικρή λευκή σαΐτα (είδος αετού) με το νήμα της, έτοιμη να την πετάξει.
Σύγχρονα, ο χαρταετός έφτασε στην Ελλάδα από τους Γάλλους άποικους που έμειναν στη Μικρά Ασία -οι οποίοι τον είχαν υοθετήσει ως παιχνίδι από τον 17ο αιώνα-, πιάνοντας πρώτα τα λιμάνια της Ανατολής (Σμύρνη, Χίο, Κωνσταντινούπολη), τα λιμάνια της Επτανήσου, έπειτα της Σύρας και των Πατρών και σιγά-σιγά όλα τα αστικά κέντρα, όπου μπορούσε να αγοραστεί σπάγκος και χρωματιστό χαρτί. Η μορφή του χαρταετού που γνωρίζουμε εμείς και φτιάχνουμε παραδοσιακά φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της μίμησης του χαρταετού που είχαν τα παιδιά της πόλης από τα πιο φτωχά της επαρχίας. Αυτά χρησιμοποίησαν χαρτί και άλλα φτηνά υλικά για να φτιάξουν το δικό τους παιχνίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...