Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΛΕΝΤΙΑΝΟΣ Ο τελευταίος ακροβάτης του μοντερνισμού

Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο οδού Πειραιώς
Έως τις 5 Ιανουαρίου 2013

Το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει μια μεγάλη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον Κώστα Κουλεντιανού, η οποία στοχεύει στην παρουσίαση του έργου του μεγάλου Έλληνα γλύπτη.
Ο Κώστας Κουλεντιανός γεννήθηκε στην Αθήνα το
1918.Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και αργότερα στο Παρίσι στην Academie de la Grande
Chaumiere στο εργαστήριο του Ossip Zadkine. Η γνωριμία του με τον Henri Laurens υπήρξε καθοριστική και επηρέασε πολλά από τα έργα του. Το 1962 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στο Παρίσι και συγχρόνως άρχισε να συνδιαλέγεται με αρχιτέκτονες για την ένταξη της γλυπτικής στην αρχιτεκτονική, σε δημόσιους και ανοιχτούς χώρους.
Η έκθεση περιλαμβάνει 120 έργα του Κουλεντιανού, αντιπροσωπευτικά όλων των περιόδων δημιουργίας του. Από τα πρώτα σπουδαστικά έργα της δεκαετίας του 1940, όταν ακόμα δούλευε σε πηλό, έως τα μνημειακά του έργα σε σίδερο των τελευταίων δεκαετιών της ζωής του. Στόχος της έκθεσης είναι η επαναδιαπραγμάτευση του συνόλου της δημιουργίας του καλλιτέχνη και το ρόλο που παίζει ιστορικά στην καλλιτεχνική δημιουργία στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, όπου η παρουσία του στο Παρίσι υπήρξε καταλυτική για τη σύγχρονη γλυπτική. Θέματα όπως η ποικιλία των υλικών και η πλαστική.

Συνδιοργάνωση:
Μουσείο Μπενάκη, TepArtFoundry

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...