Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Γράφοντας με εικόνες


Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά σχολικής ηλικίας με τη χρήση comics και αφήγησης

Η τέχνη των comics αποτελεί ένα αφηγηματικό μέσο που συνδυάζει την εικόνα και το λόγο με τρόπο μοναδικό. Και σαν ξεχωριστή τέχνη έχει και αυτή του μυστικούς «κώδικές» της και τις τεχνικές της. Αυτούς τους κώδικες και τις τεχνικές θα αναλύσουμε και θα μεταδώσουμε στους μαθητές που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Όταν η τέχνη των comics συνδυάζεται με τη δύναμη του ζωντανού προφορικού λόγου μέσα από την αφήγηση, το αποτέλεσμα είναι ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό ταυτόχρονα.


Με το πρόγραμμα «Λόγος και Εικόνα» θα συνδυαστούν τα δύο αυτά αφηγηματικά μέσα με τον πιο αρμονικό τρόπο. Από τη μία θα συστήσουμε στους μαθητές την τέχνη των comics, τη δομή και τη λειτουργία τους ενώ ταυτόχρονα θα αναλύσουμε τη δύναμη της εικόνας. Με αυτό τον τρόπο θα αναδείξουμε ότι μια εικόνα λέει μια ιστορία και θα καθοδηγήσουμε τα παιδιά να πλάσουν τη δική τους ιστορία.  Στη συνέχεια θα ενθαρρύνουμε τα παιδιά να φτιάξουν τη δική τους εικόνα που λέει τη δική τους ιστορία. Το επόμενο βήμα είναι να πλάσουν μια σειρά από εικόνες που λένε μια ολοκληρωμένη ιστορία με αρχή μέση και τέλος.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού, χωρισμένους σε δύο ηλικιακές ομάδες (Α', Β', Γ΄Δημοτικού και Δ', Ε, ΣΤ' Δημοτικού).  Η δομή, ο στόχος και το περιεχόμενο των εργαστηρίων παραμένουν ίδια και για τις δύο ομάδες. Αυτό που διαφοροποιείται είναι τα βιωματικά παιχνίδια, οι ασκήσεις και η τεχνική προσέγγισης, ανάλογα με την ηλικία.

Το εργαστήριο αποτελείται από τέσσερεις αυτοτελείς ενότητες, κατά τη διάρκεια των οποίων τα παιδιά εισάγονται στην έννοια της αφήγησης και στην τέχνη των comics και μαθαίνουν να δημιουργούν μικρές ή μεγαλύτερες ιστορίες χρησιμοποιώντας τη “γραμματική” και το “συντακτικό” της 9ης τέχνης. Η κάθε ενότητα λειτουργεί ως αυτόνομο εργαστήριο, αλλά και οι τέσσερεις μαζί συνθέτουν έναν ολοκληρωμένο κύκλο μαθημάτων. Ο Α' κύκλος θα διεξαχθεί κατά τον μήνα Οκτώβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...