Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2011

«Ανοιχτές πόρτες» στην Ρόδο

Το Σάββατο και την Κυριακή 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2011 ανοίγουν οι πόρτες στην Ρόδο. Οι «Ανοικτές Πόρτες» διοργανώνονται για δεύτερη συνεχή χρονιά και αποτελούν μέρος των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που πραγματοποιούνται σε πενήντα χώρες υπό το σύνθημα: Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά.
Την πτωρτοβουλία αυτή διοργανώνει η RICHeS - Rhodes International Culture & Heritage Society, o μοναδικός ιδιωτικός φορέα που συμμετέχει επισήμως στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς που πραγματοποιούνται σ’ όλη την Ελλάδα και επίσης ο μοναδικός που υλοποιεί το αυθεντικό νόημα τους αφού ανοίγει δημόσια κτίρια που συνήθως είναι κλειστά. Αυτό βέβαια με την πολύτιμη συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία Ρόδου, την κα. Zoe Rees – Woolrych- York, το Ίδρυμα Montalembert και τους πολλούς χορηγούς και εθελοντές οι οποίοι είναι αφοσιωμένοι στην ανάδειξη της θαυμάσιας και μοναδικής ποικίλης αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πρόγραμμα διημέρου:

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011
Επίσκεψη στη «Βίλλα Rees / Ρης» στην Ιαλυσό Ρόδου. Προηγούμενη δήλωση συμμετοχής στο rhodesriches@gmail.com ή στο 6982458787 είναι απαραίτητη αφού πρόκειται για ιδιωτική κατοικία. Ώρες επίσκεψης: 11:00 -14:00 μμ.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011
1. Καστελλανία
2. Μοναστηριακό συγκρότημα Αγ. Γεωργίου (Χουρμαλί)
3. Αρχοντικό Τουρκοκρατίας επί της οδού Ιεροκλέους
4. Εκκλησία Αγίας Τριάδας επί της οδού Δημοσθένους
5. Πρώην γραφεία Βακούφ επί της οδού Θεοφιλίσκου.
6. Κήπος του Ιδρύματος Montalembert
7. Αγ. Μάρκος στο Μοναστηριακό συγκρότημα Αγ. Γεωργίου
Ώρες επίσκεψης: 11:00 – 18:00 μμ.

Εθελοντές της R.I.C.He.S. θα παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα κτίρια. Η είσοδος σε όλα τα κτίρια θα είναι ελεύθερη.

Οι «Ανοιχτές Πόρτες» του 2010
Στις 26/09/2010 σε ευθυγράμμιση με τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, διοργανώθηκαν οι πρώτες «Ανοικτές Πόρτες». Κύριος στόχος της RICHeS ήταν να εισάγει στη Ρόδο το νόημα της εκδήλωσης δηλαδή να ανοίξει, για μια μόνο ημέρα, δημόσια κτίρια που συνήθως είναι κλειστά.
Οι πρώτες «Ανοικτές Πόρτες» διοργανώθηκαν σε στενή συνεργασία και με την υποστήριξη διαφόρων οργανισμών και υπηρεσιών όπως η Αρχαιολογική Υπηρεσία Ρόδου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους/Τμήμα Δωδεκανήσου.
Η ανταπόκριση του κοινού ήταν μεγάλη και απολύτως θετική καθώς περίπου 1.700 άτομα -Έλληνες και αλλοδαποί- επισκεφτήκαν σε μόλις μια μέρα τα δύο σημαντικά κτίρια που ανοίχθηκαν (Καστελλανία και Ναυαρχείο). Δεδομένου ότι η ιδέα της εκδήλωσης ήταν καινοτόμος στη Ρόδο και ότι επιλέχθηκαν χαμηλοί τόνο για τη δημοσιότητά της, η πραγματοποίησή της ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Η επιτυχία αυτή οδήγησέ στη συνέχειά της φέτος σε μεγαλύτερη κλίμακα με την επιθυμία να θεμελιωθεί μια νέα παράδοση.

Η Rhodes International Culture & Heritage Society
Η Rhodes International Culture & Heritage Society είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία για τη Διεθνή Πολιτιστική Κληρονομιά της Ρόδου και ιδρύθηκε το 2009. Το όνομα αυτό επιλέχθηκε για να αποδώσει την αποστολή και τις ιδέες της, την ενημέρωση, γνώση και μελέτη της μοναδικής διεθνούς πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου ως αποτέλεσμα της μακράς πολυεθνικής, πολυπολιτιστικής και πολυθρησκευτικής ιστορίας του νησιού. Τα μέλη και οι υποστηρικτές της είναι Έλληνες και αλλοδαποί που κατοικούν στη Ρόδο.
Η R.I.C.He.S. έχει ως σκοπό:
1. Να συνεισφέρει στην πολιτιστική και πνευματική ζωή της Ρόδου
2. Να συμβάλει στην κατανόηση και εκτίμηση ανθρώπων με διαφορετικές πολιτιστικές εμπειρίες και καταβολές που κατοικούν ή επισκέπτονται τη Ρόδο
3. Να συμβάλει στην προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου
4. Να βοηθήσει στη διατήρηση της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου για τις μέλλουσες γενεές

ID
E.J.S. Bruns : Πρόεδρος
J.C.M. Παλιού - Van Dijk : Αντιπρόεδρος – Ταμίας
Χριστόδουλος Ν. Μαλιαράκης : Γραμματέας
Εθελοντές: Να μην ξεχνάμε τους εθελοντές, οι οποί είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν και να συμβάλουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...