Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Trio Fado «Saudades» Live

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Luisa Rocha, τραγούδι
Pedro Ferreira, πορτογαλική κιθάρα
Paulo Ramos, κλασική κιθάρα
Ώρα έναρξης: 22.00
Είσοδος ελεύθερη


Black Duck Multiplarte – Ντόρα Ρίζου
Cafe-Bar-Restaurant-Gallery
Χρήστου Λαδά 9α, Αθήνα
210 3234760
www.blackduck.gr / info@blackduck.gr

Fado στα πορτογαλικά σημαίνει μοίρα και χρησιμοποιείται για
να περιγράψει το είδος μουσικής έκφρασης που γεννήθηκε στα αριστοκρατικά σαλόνια της Πορτογαλίας από μποέμ καλλιτέχνες μιας ανώτερης τάξης, αλλά άνθησε στις λαϊκές γειτονιές της Λισσαβόνας στις αρχές του 19ου αιώνα. Μελωδίες μελαγχολικές και στίχοι που υμνούν τα πάθη των ανθρώπων, τους ανεκπλήρωτους έρωτες, το νόστο, αλλά και την ελπίδα, την προσμονή και τη λαχτάρα, αυτό που στα πορτογαλικά λέγεται saudades κι ερμηνεύονταν από μαυροφορεμένους τραγουδιστές και τραγουδίστριες που κατάφερναν να συγκινήσουν το ακροατήριο μέχρι δακρύων.
To Trio Fado (Luisa Rocha - τραγούδι, Pedro Ferreira - πορτογαλική κιθάρα, Paulo Ramos - κλασική κιθάρα), που έρχεται στο Black Duck, την Κυριακή 11 Μαρτίου, μένει πιστό στην ιστορία και την ερμηνευτική παράδοση των fado, προσθέτοντας συγχρόνως το δικό του προσωπικό στοιχείο, μέσα από τις ενορχηστρώσεις που προτείνει.
Η Luisa Rocha γεννήθηκε στη Λισαβόνα κι από πολύ νωρίς ξεκίνησε να δίνει συναυλίες στα πιο γνωστά παραδοσιακά σπίτια του φάδο της Πορτογαλίας, όπως το Casa do Fado στην γειτονιά της Αλφάμα. Η συνεργασία της με τον διεθνώς καταξιωμένο κιθαρίστα Mario Pacheco  στο "Clube de Fado" της Λισαβόνας αποτέλεσε το εισιτήριο για μια καριέρα στο εξωτερικό, με συναυλίες στη Βραζιλία, τη Γαλλία, την Ισπανία κ.ά, πολλές συμμετοχές σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και σε σημαντικά project όπως το “Fadario” στο οποίο έλαβαν μέρος όλοι οι φαδίστες της νέας γενιάς της Πορτογαλίας . Την περίοδο αυτή βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας της, περιοδεύοντας στην Ευρώπη με την αφορμή της κυκλοφορίας του πρώτου της δίσκου με τίτλο “Uma Noite de Amor”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...