Κυριακή, 12 Ιουνίου 2011

Έκθεση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Γιαβής - «Urban paths»


15– 22 Ιουνίου 2011

Ασπρόμαυρες φωτογραφίες δρόμου με σκηνές που διαδραματίστηκαν στις πολυάριθμες βόλτες και αναζητήσεις του Κωνσταντίνου Γιαβή μέσα στους δρόμους των πόλεων παρουσιάζονται σε μία έκθεση, με τίτλο «Urban paths»,
στον πολυχώρο Black Duck.
Στις φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Γιαβή, οι οποίες, όπως λέει, «είναι το μέσον με το οποίο παρατηρώ τον κόσμο γύρω μου, η δική μου ιδιαίτερη ματιά πάνω στον χρόνο και στον κόσμο», η ανθρώπινη παρουσία «γίνεται αισθητή με τη μορφή φιγούρων και σκιών, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον θεατή να βάλει τον εαυτό του μέτοχο σε κάθε φωτογραφία. Κι αν τα σημεία λήψης και οι δρόμοι φαίνονται εξωπραγματικοί και ανοίκειοι, ενώ είναι γνωστά και αναγνωρίσιμα (με τη χρήση λεζάντας), αυτός ήταν κι ο απώτερος στόχος μου… να δείξω την προσωπική μου οπτική γωνία, να δείξω πώς “βλέπουν” τα δικά μου μάτια αυτά που κοιτούν πολλοί ταυτόχρονα.
Ο τίτλος επιλέχτηκε να είναι στα αγγλικά γιατί –κατά την προσωπική μου άποψη – ο όρος “urban” περιγράφει καλύτερα το αστικό περιβάλλον. Όσο για τη λέξη μονοπάτι, που επιλέχτηκε αντί της λέξης “δρόμος”, εκφράζει πιο παραστατικά την μοναξιά του δημιουργού αλλά και του χώρου. Είναι αυτή ακριβώς η μοναχική περιήγηση, μέσα από το φακό μου, του απέραντου συνόλου γύρω μου…
Οι λήψεις έγιναν ασπρόμαυρες. Η απουσία χρώματος με βοήθησε να εστιάσω στις φόρμες, τις γραμμές, τις αντιθέσεις φωτός-σκιάς και να ξεφύγω από την παγίδα του επιφανειακού εντυπωσιασμού από τα χρώματα. Θέλησα να “γδύσω” τα θέματά μου και να τα αφήσω με τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται για να προσδιορίσουν και να προσδιοριστούν.
Οι επιρροές μου ήταν οι μεγάλοι φωτογράφοι και διδάσκαλοι της φωτογραφίας δρόμου – ενδεικτικά αναφέρω τον Ray Metzker, τον Garry Winogrand και τον Henri-Cartier Bresson – αλλά οι βασικές πηγές έμπνευσής μου ήταν οι άνθρωποι που συνάντησα στους δρόμους, οι σκέψεις τους και οι έννοιές τους (που προσπάθησα να μαντέψω) αλλά και τα προσωπικά μου βιώματα που με οδήγησαν να περιπλανηθώ στους δρόμους με τη φωτογραφική μου μηχανή. “Όσο κρατάς ζωντανή τη μούσα μέσα σου, η έμπνευση δεν πρόκειται να σε εγκαταλείψει…”
Η επιλογή του θέματος έγινε με γνώμονα τη σκέψη ότι ζούμε σε τέτοιου είδους τοπία και περιβάλλοντα. Κι όσο κι αν δεν παρουσιάζει αρκετές φορές αισθητικό ενδιαφέρον το αστικό τοπίο, ίσως είναι μια αφορμή να δούμε με άλλο μάτι τη γειτονιά μας, τους δρόμους που καθημερινά διασχίζουμε και εν γένει την ίδια την πόλη που μας φιλοξενεί.
Ας γίνει, λοιπόν, αυτή η έκθεση αφορμή για τον καθένα μας να ξεκινήσει την δική του περιπλάνηση στους δρόμους των πόλεων και στις ατραπούς των σκέψεών του…»


Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011, ώρα 8 μμ
στην gallery του Black Duck Multiplarte.

Διάρκεια έκθεσης: 15 –22 Ιουνίου
Καθημερινές και Σάββατα: 13.00 – 22.00
Κυριακή: 19.00 – 22.00


Black Duck Multiplarte
Cafe-Bar-Restaurant-GalleryΧρήστου Λαδά 9α
210 3234760www.blackduck.gr / info@blackduck.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...