Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ντόρα Πούλμαν, Ζωγραφική

έως και τις 18 Μαΐου 2013

Την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013 στις 8 το βράδυ η Μαρία Δημητριάδη παρουσίασε την ατομική έκθεση ζωγραφικής  της σημαντικής και σημαίνουσας δημιουργού: Ντόρας Πούλμαν.



Πρόκειται για την 6η -κατά σειρά- ατομική παρουσίαση της άξιας και ενδιαφέρουσας καλλιτέχνιδας,που έχει στο ενεργητικό της μια δυναμική συμμετοχή σε 12 ομαδικές εκθέσεις.
Στην τωρινή της δουλειά  που έγινε τα τελευταία δύο χρόνια με κάρβουνο και ακρυλικό σε λινό, η Πούλμαν, πιστή στο όραμά της που κατορθώνει να ανανεώνει, πάντοτε <εκ των ένδον> όπως γράφει η Ντόρα Ηλιοπούλου- Ρογκάν  έχει κατακτήσει την κορύφωση.
Στη διαπασών, στα πρόσφατα  έργα της, οι προσωπικοί ιδιωματισμοί της καλλιτέχνιδας που επάξια είχε κερδίσει τη βαθειά  εκτίμηση του  δασκάλου της Γιάννη Μόραλη, συμπαρασύρουν ευεργετικά τον επισκέπτη μεσ’ από τον ρυθμό του ίχνους και την παλμικότητα της σύνθεσης στην <αέναη> κίνηση που  υποβάλλουν στον χώρο, ολόγυρα. Κίνηση που ενορχηστρωμένη μες από ανεξάντλητες - σε πνοή - λύσεις  πολλαπλασιάζει ευρηματικά τις αναγνώσεις ενός και του αυτού έργου, για να αποκαλύψει, συγχρόνως, την ποιητική του <διάσταση>. Σε ένα, πάντοτε ευρηματικό μεταίχμιο ανάμεσα στο φυσικό και το μετα-φυσικό, στο υλικά απτό και στο αέναο, η Πούλμαν δημιουργεί με τους ρυθμούς της κοσμογονίας.
Καθώς .μάλιστα,   έχει αποκρυπτογραφηθεί, εδώ, αυτή καθαυτή η <Ιδέα> της κίνησης και του ταυτισμένου με αυτήν  ρυθμού, τα έργα της Πούλμαν ανταποκρίνονται κατεξοχήν στον Πλατωνικό ορισμό για την τέχνη: ότι, δηλαδή, για να είναι αυθεντική οφείλει να εμπεριέχει μιαν Ιδέα και όχι να αποτελεί μια μίμηση.
Καλλιεργώντας  ανελλιπώς και με αυθεντικό πάθος την υποβολή αυτής, ακριβώς, της Ιδέας,  η καλλιτέχνιδα  κατοχυρώνει διαχρονικά το χαρισματικά, προσωπικό της,  εικαστικό και συνάμα ποιητικό  ιδίωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...